UP 40

    Letný release škandinávskeho UP magazínu sa do ponuky Rooftop shopu dostáva až v týchto dňoch a spolu s ním aj jeho recenzia.
40te číslo je opäť plné fotiek, ale hlavne článkov, teda písaného textu, ktorého je tu neúrekom. Či je to dobre, alebo zle je mi ťažko hodnotiť a preto prejdem rovno k obsahu.
Po radikálnej zmene dizajnu, ktorú nám autori predstavili číslom 38 si UP zakladá na rubrikách, ktoré sa mu zrejme osvedčili, keďže sa pravidelne objavujú v každom ďalšom čísle. Jednou z nich je rubrika ‘Outline’, kde je vždy predstavený jeden writer so svojim sketchom a rozhovorom, ktorý sa spravidla venuje štýlu, technike a veciam s tým suvisiacimi. Tentokrát je tým writerom švédsky Abyss. Writer v naších končinách neznámy /sám som sa s jeho menom pokiaľ mi pamäť slúži ešte nestretol/, no v škandinávii pravdepodobne s menom, ktoré má váhu. Rozhovor, ktorý začne preberaním konkrétneho skeču sa končí všeobecnými pohľadmi na štýl, typografiu a inšpirácie. Po ďalších stránkach, na ktorých si prečítate interview a pozriete fotky thajskej crew TM priamo z Bangkoku prichádza na rad highlight tohto čísla a to interview s dánskym writerom menom Tomcat, ktorý v minulosti vystupoval pod radom iných známych a zvučných mien. Tento človek sa venuje writingu v uliciach s takým nasadením, že by som sa veľmi divil, ak by popri graffiti zvládal viesť paralelne aj normálny život. Tejto aj ďalším témam sa venuje rozhovor s kodaňským nezmarom na šiestich stranách.
Report zo stockholmského metra a vlakov nesmie samozrejme chýbať, fotky však sprevádza aj článok o náraste ilegálneho graffiti v Stockholme, čo je po rokoch neutíchajúcich represii predstaviteľov mesta obrovský zvrat. Zvratom, avšak k opačnému koncu by sa dala nazvať situácia v španielskom Madride, na ktorý sa zameriava report s príznačným názvom Guards, alarms, fences and fines /Ostraha, alarmy, ploty a pokuty/. Názov zhŕňa len to, čo samotný text potvrdzuje. V priebehu posledných dvoch rokov sa napríklad pokuty za graffiti zvýšíli na 3000 – 6000 euro, čo je v porovnaní so situáciou s pred dvoch rokov /60 -90e/ značný rozdiel.

Tieto a ešte mnohé ďalšie informácie, ale aj fotky sú teda obsahom zatiaľ posledného čísla  UP magu. Kto teda okrem prezerania fotiek i rád číta, UP je pravdepodobne magazín s najväčším obsahom informácii z graffiti sveta. Komu by však toto nestačilo, odporúčam si pozrieť novovyjdenú knihu The City Writers, ktorá svojim rozsahom cez 400 strán a obsahom pretrhla všetky bariéry, a jej recenziu prinesieme v krátkom čase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *