SUBWAY WORLD – Graffiti on Trains

    Torkel Sjostrand je jednou s osôb, stojacich za publikáciami ako Overground, či známy dlhoročne vychádzajúci švédsky magazín Underground Productions. Jeho zatiaľ posledným počinom je kniha Subway World, ktorá vyšla pred necelými dvoma mesiacmi.
Subway World s podtitulom Graffiti on Trains sa /pre niekoho možno prekvapivo/ zaoberá graffiti scénou na metre. Poviete si, že to nie je nič nové pod slnkom a iste budete mať pravdu, no v rozsahu, v akom ho podáva autor je tento projekt prvý a jedinečný. Jeho cieľom bolo zozbierať maximum pomaľovaných metier z celého sveta s tým, že z každého systému /alebo keď chcete mesta/ bola použitá len jedna fotka. Podarilo sa mu tak zozbierať fotky zo 75tich miest zo štyroch kontinentov. Kniha má formát A5 na šírku a 169 strán viazaných v kvalitnej väzbe s tvrdou obálkou. Každá jedna fotka je ešte obohatená faktami o tom ktorom meste ako napríklad počet obyvateľov, rozloha, množstvo liniek, atď. K niektorým fotkám sú naviac pridané aj citáty writerov z celého sveta. Menovite je to napríklad Banos /Australia/, Bitch /Gdansk, Poľsko/, Derick /Bratislava/, alebo Ket /New York/.

    Samotné fotky zaberajú vždy celú stranu, čo je rozhodne pozitívum, ako negatívum vnímam fakt, že nie vždy je tá ktorá fotka samotnou kvalitou vhodná k použitiu v takom formáte. K niektorým pieces zverejneným v knihe mám taktiež výhrady. Zvlášť, keď beriem do úvahy fakt, že z každého mesta je použitá len jedna fotka by som volil prísnejší výber. Pri mestách ako Santiago /Chille/ si pravda veľmi vyberať nemôžete a každá fotka namaľovaného metra odtiaľ je vzácnosťou, no taký Paríž, alebo Lisabon by si akiste zaslúžili reprezentačnejšiu fotku. Každopádne patrí autorovi moja poklona, pretože dokázal zozbierať naozaj slušný počet fotiek a to aj z miest, ktoré by si s pojmom graffiti dal do súvislosti asi málokto. Pre ilustráciu uvediem okrem klasických európskych štátov ako Nemecko, či Taliansko /s fotkami zo všetkých miest, ktoré v týchto krajinách disponujú metro systémom/ aj menej tradičné mestá Santo Domingo /Dominikánska republika/, Mexico city /Mexico/, Belo Horizonte /Brazília/, alebo Hiroshima /Japonsko/. Čo sa writerského obsadenia týka, tak to je skutočne bohaté vrátane notorických subway writerov ako Vino /Barcelona/, Roger /Berlín/, VIM a FAME crews /Stockholm/, ale aj niekoľko slovenských /Daor, Derick, Senior/.
Subway World je, ako už bolo spomenuté, niečím novým a ako také má svoje muchy /čo nemá?/, no je to určite publikácia, ktorá stojí za povšimnutie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *