SPRAYCAN ART

SPRAYCAN ART

Skutočne pestré farby na stenách, rozprávkové charaktery, writeri v trendových, no bohužiaľ trochu prikrátkych šušťákoch s troma pásmi, vysoko vytiahnuté tenisové ponožky, oldschool-ové Nike tenisky, vintage-ové bundy, na hlave baretka, šiltovka alebo bujné afro, v jednej ruke obrovský ‘magič’ a v druhej sprej – jednoducho 80-te roky a začiatky pouličného umenia – týmto vás zahŕňa kniha SPRAYCAN ART každou jednou stránkou. Kniha je rozdelená do kapitol podľa krajiny a mesta, ktorým vás prevádza. Odcitnete sa v uliciach USA (spomeniem NY-Manhattan, Bronx, Brooklyn, Philadelphia, Pittsburg, LA, San Francisco, Chicago a mnohé ďalšie), v Anglicku prejdete Londýnom, Bristol-om a Wolverhampt-om, uvidíte prvé graffiti Holandska, Francúzska, Španielskej Barcelony, legendárneho Berlína, Rakúska, Dánska a dokonca aj Austrálie a Nového Zélandu!

Sprejové diela zobrazené na stránkach knihy SPRAYCAN ART sa odvodili priamo z nápisov a graffiti na New York-ských metro vagónoch (ktoré oslavuje kniha SUBWAY ART).

Štýl týchto ‘underground’ nápisov, ktoré sa vyznačovali výraznou a smelou kaligrafiou a žiarivými farbami, sa čoskoro vynoril z podzemných metro priestorov a začal sa objavovať na stenách, loptových ihriskách a ďalších ‘nadzemných’ plochách, a napokon aj v galériách predajcov a zberateľov umenia.

Henry Chalfant a James Prigoff – autori knihy SPRAYCAN ART – pre nás zdokumentovali vývin ‘umenia sprejov’ od jeho útlych začiatkov pomocou fotografií umelcov pri práci, ako aj hotových diel a záznamov zo zásady neobvyklých, časko prekvapivo filozofických rozhovorov a komentárov graffitimaker-ov. Zbierka veľkolepých fotografií (224 farebných ilustrácií) a často provokatívnych citácií a poznámok umelcov, ktoré vás neraz prinútia zamyslieť sa – z viac než 20-tich miest roztrúsených po 3-och kontinentoch – takto sa dá kniha SPRAYCAN ART v skratke charakterizovať. Určite ju oceníte tak pre jej sociálny a kultúrny význam, ako aj pre jej skutočne pozoruhodnú vizuálnu stránku.

A ako čerešničku na torte vám prezradím, že SPRAYCAN ART je jednou z prvých graffiti kníh vôbec! Pôvodne z úctyhodného roku 1987, prevytlačená v roku 2006.

Určite by nemala chýbať vo vašej knižnici ako povinná literatúra o počiatkoch pouličných graffiti vo svete. Zisti, ako to celé začalo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *