Evolúcia Nike Air Max

Nike Air Max: model, ktorý je základným stavebným kameňom odvetvia sneakers. Dokonca má v kalendári vlastný deň – 26. marca je medzinárodný Air Max Day. Poďme sa pozrieť trochu späť v čase a oprášiť si vedomosti…

Air Max 1 (1987)
Skoro pred tridsiatimi rokmi vznikla legendárna silueta od dizajnéra menom Tinker Hatfield. Inšpiráciou pre tvar tenisky bola budova Pompidou v Paríži. Zásadnou inováciou bola viditeľná Air Sole Unit, predtým ju síce v Nike používali, ale doposiaľ bola skrytá v medzipodrážke. Vtedy bol model Air Max 1 považovaný za výstredný model, no dnes tvorí ‘povinnú jazdu’ každého sneakerheada.

Nike Air Max 90 (1990)
Tretie vydanie modelu Air Max s podtitulom 90 (vynechaný prehliadaný Air Max Light) si zachovalo použitie materiálov sieťovina a semiš, ku ktorému dizajnéri pridali extra pruženie, lemovanie po bokoch a robusnejšiu stavbu tela. Od modelu 90 sa teší farebná kombinácia ‘Infrared’ vysokej popularite.

Air Max 180 (1991)
Pri dizajnovaní modelu 180 si Tinker Hatfield pozval na pomoc chlapíka menom Bruce Kilgore (vymyslel ideu Air Force 1). Spoločne zvýšili pruženie vzduchom o 50% a zmenili tvar Air Sole Unit, ktorá bola viditeľná už v 180 stupňoch. Ďalšou zmenou bol redizajn úponu – ten mal lepšie držať tenisku na nohách a dbať dôraz na prirodzený pohyb nohy.

Air Max 93 (1993)
Model s podtitulom 93 ďalej pokračoval v trende odhaľovania Air Sole Unit, tentokrát bol viditeľný na 270 stupňoch tenisky. Úpon stielky tvoril neoprén pre lepšiu priľnavosť k nohe bežca. Inováciou prešla aj podrážka, v ktorej sa objavili viditeľné drážky. Model Air Max 93 reprezentoval módne trendy typické pre 90. roky – výraznú siluetu a farebnosť.

Air Max 95 (1995)
Model s prívlastkom 95 sa zásadne odlíšil od svojich predchodcov. Okrem viditeľných prvkov Air Sole Unit v prednej medziporážke sa zmenil aj zvršok tenisky. Ten tvorili vrstvy semišu a sieťovina na šnúrovaní, čo v kombinácií s odvážnou Volt farebnosťou pridali na jeho futuristickom vzhľade.

Air Max 97 (1997)
’97’ predstavoval veľký skok vpred v dizajne rodiny Air Max. Vzduchová bublina Air Sole Unit sa objavila prvýkrát po celom obvode podrážky a dopĺňal ju zvršok inšpirovaný rýchlovlakmi s Tokia. Odvážnosť modelu dopĺňali reflexné materiály na vrchnej časti siluety.

Air Max 2003 (2003)
Model 2003 si prepožičal dizajn Air Sole Unit z jeho predchodcu. Výrazne sa zmenil vizuálne len zvršok tenisky, ktorý sa niesol v znamení minimalizmu a ultraľahkého materiálu Teijin. Zmeny v konštrukcii siluety spôsobili, že sa noha v teniskách priblížila nižšie smerom k zemi.

Air Max 360 (2006)
Pri stavbe Air Sole Unit modelu 360 boli použité nové technológie termo-formovania namiesto vrstvenej peny, čo kopírovalo trend inovácií značky Nike. Farebnosť modelu vzdala hold jeho praotcovi – Air Max 1.

Air Max 2015 (2015)
Posledný prísrastok rodiny Air Max pokračuje v trnede inovácií. Tentokrát sa dočkáme zvršku, ktorý využíva ultraľahkú technológiu Flyware. Výsledkom je ľahká, prievzdušná a flexibilná teniska. Trakciu nohy zdokonaľujú zväčšené drážky a nová konštrukcia podrážky. Výrazným prvkom modelu je veľké logo ‘Swoosh’, ktoré s hrdosťou reprezentuje vlajkovú loď značky Nike.

Toľko z histórie modelu Nike Air Max…
(zdroj info + fotky highsnobiety.com)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *