BEAT THE CLOCK

BEAT THE CLOCK, nová kniha chŕliaca len a len a len THROW-UP-y na 232 stranách, s textom vo francúzštine aj angličtine, uvádza vskutku bohatý line-up medzinárodných vandalov ako UZI, GOREY, SEB, SUPE, TRANE, FLASK, SODA, PRO, DIZE, BRONE, DEAD, JAM, BATES, OCLOCK, KRIPOE, VAR85, EY1, RAP, 2MOU, SIZE, ERS, RDF1 a mnohých ďalších skvostov z T-UP sveta!

Utešená knižka menšieho formátu s krásnou tvrdou obálkou s úvodným T-UP-om od DIZE-ho skrýva skutočne viac, než by mnohí čakali. Okrem obrovského množstva fotograií T-UP-ov z urbanistického prostredia ‘čitateľ’ určite viac než ocení aj množstvo T-UP sketch-ov. Niektorých poteší fakt, že pomer obrázkov ku textu je približne 232:5, čo však knižke vôbec neškodí, pretože jej celková atmosféra je presne taká, aká má byť. Spoznávame skutočný svet T-UP-ov.

To, že v dnešných dňoch sú tag-y a graffiti verejnosti všeobecne známe, si takmer každý (vrátane autorít) či chce, či nechce, veľmi dobre uvedomuje. Tí vnímavejší si určite všimli, že tieto dve pouličné ‘disciplíny’ sú vizuálne veľmi rozdielne, spoločného majú však viac než dosť.

FLOP a.k.a. ‘THROW-UP’ je pre svoju obtiažnosť a komplexnosť, ako aj pre čas jeho vyhotovenia situovaný niekde v strede medzi tag-mi a graffiti. Zvyčajne je T-UP menom jeho autora – jednoducho vyfarbené/vyplnené písmená s outline-om/kontúrou. Na začiatku umelci zvyčajne cvičia svoj T-UP nespočetne krát na papieri, až pokým ho automaticky nevedia reprodukovať ako T-UP mašina a sú s výsledkom spokojní. Neskôr ho skúšajú v urbanistickom prostredí. Dôležité je, aby T-UP-y od jedného autora boli identické. T-UP sa tak sám o sebe stáva podpisom – logom identity.

Cieľom T-UP-ujúceho umelca je dať svojmu podpisu telo a objem, čo zaistí, že podpis je viditeľný a rozpoznateľný aj z diaľky. Na základe adrenalínu spojeného s ‘vrhnutím’ T-UP-u sa dá teoreticky povedať, že T-Up má bližšie k tag-ovaniu než ku graffiti. Kniha BEAT THE CLOCK teda charakterizuje THROW-UP ako tag, ktorého prevedenie trvá pár minút a práve kvôli tomu zvyšuje riziko. Ale, nenechajme sa odradiť, veď už naše staré mamy vravievali že risk je zisk. T-UP je narozdiel od klasických graffiti oveľa menej ‘vybrúsený’. Ako naznačuje jeho anglický názov (throw up = zvracať, vyvrátiť), T-UP je ‘vrhnutý’ tak rýchlo, ako sa dá. Nie nie, pri T-UP-e neobíde takmer nič bez ujmy – garážové/roletové dvere obchodov pôsobia na pouličných umelcov takmer magnetickou príťažlivosťou, steny, metrá, vlaky, či čistučké dodávky nie sú na tom o nič lepšie. Samozrejme, tak ako pri iných druhoch graffiti a street umenia, čím dlhšie umelcovi trvá vyhotovenie diela, tým väčšiemu riziku sa vystavuje.  Práve preto podarený T-UP hovorí o schopnosti umelca vyhotoviť klavitné a pekné dielo v časovom vypätí.

Ide o dávku estetiky vo vzrušujúcej kombinácií so zápasením s časom. Poraz čas – BEAT THE CLOCK! THROW-UP je odpoveďou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *