BACKFLASHES Graffiti Tales

    Po Alexovi Faksovi a Nillsovi Muellerovi sa na pulty dostáva ďalšia kniha venovaná fotografii z prostredia graffiti. Táto pochádza od fotografa, ktorý si hovorí Ruedione, nesie podtitul Graffiti tales /graffiti príbehy/ a okrem toho, že je od vyššie spomínaných o čosi väčšia a hrubšia odlišuje sa aj tým, že fotky v nej zverejnené sú do jednej čiernobiele. Sám autor knihy je nemec a tak niet divu, že značné množstvo fotiek pochádza práve z Nemecka.

    Úvod knihy tvorí krátka biografia autora popisujúca jeho prerod zo sprejera na prelome 80tych a 90tych rokov, cez kariéru distribútora sprejov, až po prvé seriózne kontakty s fotografiou. Fotografie striedajú každých pár strán aj citáty a výroky writerov z celého sveta, menovite sú to napríklad Smash 137 /Basel. Švajčiarsko/, Rilo /Štokholm, Švédsko/, Ise /Sao Paolo, Brazília/, Aroe /Londýn, UK/, Revok /Los Angeles, USA/, Cope2 /New York, USA/ a mnoho ďalších.
Okrem Nemecka nájdeme v Backflashes fotky v podstate z celého sveta, vrátane Severnej i Južnej Ameriky, pričom väčšia časť bola zhotovená v Európe /Holandsko, Taliansko, Francúzsko, Švédsko,…/. Fotografií je pomerne veľa, formátovo sú menšie, väčšie a nájdu sa aj skutočne obrie výtlačky cez dve strany. Tematicky sa kniha samozrejme točí hlavne okolo trainwritingu a bombingu, nakoľko práve pri týchto disciplínach dokážu získať fotografie potrebný náboj, ale i emócie. Kniha Backflashes je hrubšia a rozmernejšia kniha a nemyslím, že sa dá prelúskať za jediný večer a k mnohým fotkám sa určite dá stále vracať. Okrem tvrdej väzby s kvalitným šitím, kde nehrozí prípadné rozpadnutie má kniha ešte príjemný papierový prebal. Nemecké vydavateľstvo Publikat nie je v tejto činnosti už žiadnym nováčikom a i dizajnovo spadá Backflashes presne do mojej predstavy toho, ako by mala takáto kniha vyzerať.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *