Über allen strih nových sneakers?

Opakuje sa to priam každú zimu, kedy príde skutočná zima a z nízko profilových canvas low-cut vkusných tenisiek obúvame do niečoho teplejšieho, či už z kožušinky, kože, nylónu alebo prešívanej tkaniny. Rok čo rok máme z čoho vyberať, keďže vždy sa začiatkom jesene objaví kopec modelov, či už špeciálne vyvinutých na zimu (Nike Air Trainer SC II) alebo takzvaných „winterizovaných“ (napr. Nike Lunar Force 1 Sneakerboot), ktoré sa skromne pretransformovali z letnej podoby na zimnú. Rok čo rok sa stretávame so skutočne pestrými a predovšetkým originálnymi výmyslami sveta, s teniskami, o ktorých by človek ani nepovedal, že existujú aj v druhotnej podobe. Duckboot, Sneakerboot, Utility a Winter – toto všetko sú prívlastky Nike modelov a ich zimných variantov. Rok čo rok prichádzajú obmenené, vylepšené, viac winterizované, nabalené novinkami počnúc od vonkajšej špice až po vyvýšený golierik.

Nike Special Field Force 1

Tento rok sa ide očividne do maxima (čo je pravdepodobne každoročný trend, nakoľko minulý rok sme sa stretli s Nike Air Max 90 konkurujúcimi Terminátorovi). NikeLab dropuje premrštené prevedenia Air Force 1 a Nike Blazer, Flyknit sa hemží vylepšenými modelmi vrátane unikátnych Nike Lupinek, Air Max Thea po novom pripomínajú Chelsea Boots a napríklad také bežecké športové Presto obdržali neštandartne vyvýšený golierik… a to je len štipka z ľadovca ty kokos! Všeobecne vzaté, aj Kanye s jeho YEEZY Season 3 alebo aj adidas s NMD to tlačí do výšok. Netušíme, čo to je za smer, aký štýl, aká filozofia, no kľudne to nazvyme über allen strih pripravený na zimu. Inovácie sa doslova hemžia ikonickými modelmi, ba priam z nich robia mimoriadne nevídané kusy. A je to práve zima 2016, čo vyvoláva mnoho otázok. Otázky typu, či takéto spracovania vyhovujú, či ich premrštený dizajn neprekonal všetky medze, prípadne, či sa ešte stále bavíme o kultových teniskách, ktoré svojím prvotným pôsobivým vzhľadom dobíjali pulty predajní ešte v minulom storočí. Isté je, že nie každému môže vyhovovať určitá šálka kávy a naopak, niekto si vo vyššie spomínaných novodobých hybridoch nájde svoje, preto si ich priblížme.


Celkovú myšlienku „über allen“ článku odštartoval release nadmieru vyvýšených Nike Air Force 1. Inšpirované armádou a skonštruované z vysokokvalitných materiálov, NikeLab namiešalo vo svojom povestnom labe tentoraz skutočne unikátne veldielo – Special Field Air Force 1. Tenisky považované za hybrida ikonických Air Force 1 sú stvorené do drsných bojových podmienok, také winter-perfect modely, združujúc materiály ako prémiovú kožu, balistické polyamidové vlákno, jazýček s úložným miestom, vymeniteľné popruhy a mnoho mnoho mnoho ďalších drobných detailov, ktoré autori zhrnuli v Introducing videu nižšie:


Bomba čo? Ono v NikeLabe vznikli aj ďalšie modely. V nasledujúcom prípade ide o vyvýšené prevedenie Nike Blazer s prívlastkom Advanced. Pôvodne vydané v roku 1973, Nike Blazer si to vždy na kurtoch razili ich vydarenou jednoduchosťou s pestrou paletou nafarbení. Tentoraz im bola dodaná dávka elegantného šmrncu, a to zabudovaním prémiovej kože s futuristickým prevedením zachovávajúc Nike retro fajku na pôvodnom mieste, na akom si to vydobila už v roku 1973.

Nike Blazer Advanced


Pridŕžajúc sa spomínanej elegancie a takého slušáckeho štýlu, prejdime k trocha razantnej a neočakávanej zmene nám blízkych Nike Air Max Thea. Novinka reprezentuje Nike Air Max Thea v strednom prevedení, diametrálne odlišnom od pôvodných, športových modelov, pripomínajúc svojou konštrukciou viac-menej slušácke Chelsea Boots než športovú ikonu určenú pre dámy. V Nike však odviedli nadmieru slušnú prácu. Zlúčiť celý zvršok do jedného materiálu dosť uhľadeného a jednotného tak, aby nielen že pôsobil perfektne, ale aj pohodle, je náročné.  Popasovať sa s tým očividne nebol problém, nakoľko v rámci dizajnu autori vylúčili šnurovací systém a zahrnuli elastický golierik s vystuženou výstelkou pre zachovanie pohodlia pri chôdzi, ale aj pri obúvaní a vyzúvaní.

Nike Air Max Thea Advanced


Posledné sneakers určite stoja za pozornosť. Nielen že ide o výlučne zimný model (jeden z tých newinterizovaných), ale navyše ide o slušne napredujúcu siluetu, ktorá sa akosi dištancuje od rádu tradičných sneakers. Nike Lupinek Flyknit SFB znejú neštandartne, vypadajú neštandartne, no špecifickú dávku šmrncu určite zahŕňajú. Kľúčové je spracovanie – gumená, nepravidelne konštruovaná medzipodrážka, zložená z vystužených panelov na pätičke a špici, Natural Motion jednotky a geometrickej3M prúžkovanej sústavy prepájajúcej centrum pätičky s vyčnievajúcim okrajom golierika tvorí základ. Následne, zvršok obalujú vrstvy Flyknit tkaniny a kože, dotvorenej príslušnými perforáciami od nespočetných výmyslov sveta. Inak sú dosť flexibilné, na svoj tvrdácky vzhľad až neprirodzene odľahčené, iné ako bežné sneakers, vhodné niele ako ochrana proti mrazom a snehom, ale aj ako ideálna obuv do hôr.

Nike Lupinek Flyknit


Sami vidíte, čoho je zima 2016 schopná. Zveladiť, obohatiť, prípadne dochrámať a znetvoriť. Jedno je však isté. Sneakers priemysel dokonale napreduje, nekašle na zákazníkov a snaží sa, hoci aj uletenými spôsobmi, zaujať a osamostatniť  fanúšika spracovaniami, aké tu ešte neboli, vo farbách, aké sa na príslušných modeloch ešte neohriali.

 *zdroj: highsnobiety, 43einhalb, endclothing, Nike official

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *