Sneakers Art: Sneakers Anatomy

Tvorí tenisky systém kostí a svalov, tak ako napríklad človeka? Prečo nie.  Poznáme dokonca zo dva druhy tenisiek, ktoré bezpochyby tvorí systém kostí a svalov. Najmä pokiaľ ide o vskutku živý mechanizmus. Stelesnený v dokonale koncipovanej siluete vystupuje pod názvom – Nike Air Max 95.

Hej, salámista by povedal, že ide len o tenisky. Sergio Lozano salámistom nebol, lebo pri navrhovaní Nike Air Max 95 tvoril podla predlohy jestvujúcej bytosti, z mäsa a kostí, popretkávanou pompéznym svalstvom, inšpirujúc sa skutočnou stavbou predátora, lovca. Nike Air Max 95 tenisky preto niesu obyčajnými teniskami, ale komplexným systémom s dôrazom na každý detail.

Je ťažké poznať každú štipku ľudského tela a systém ako funguje. Podobne to je aj s prémiovými teniskami. Ťažko si dokážeme predstaviť, ako Sergio Lozano na modeloch pracoval. Čo-to o tejto skutočnosti vie umelec Andy van Dinh. Práve on dostal na počesť výročia Nike Air Max 95 za úlohu skonštruovať myšlienku anatómie týchto sneakers. Samozrejme, že išlo o výzvu.aj pre skúseného umelca, ktorý mimochodom biológiu vrátane anatómie študoval na škole.

Úpenlivo tvarujúc siluetu modelov Nike Air Max 95 za pomoci dôrazného tieňovania, autor napokon uspel. Detailingom elegantne zdôraznil jadro modelov – kostrč, ponad ktorou sa rozprestiera flexibilné svalstvo zovreté v rebrách reprezentujúcich šnurovací systém.

Farebnejšie to poňala grafička Katie Scott na modeloch Nike Air Max 95 Ultra, odlahčenejšej verzii pôvodných AM 95 z dielne Dylana Raascha.

Svojský štýl s obrovskou dávkou kreatívneho ponímania sa jednoznačne vyplatil. Precízne práce Andy van Dinha oblietajú internetom, pričom Katie Scott a jej cit pre detailné ponímanie prírody zabezpečili publikáciu prvej knižky – Animalium. Boom, na jednotku!

*zdroj foto: nikeofficial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *