OVERGROUND 3

    Pár rokov od vydania poslednej Overground knihy je tu Overground 3 ako úspešný pokračovateľ tejto série pochádzajúcej zo Švédska. Tentokrát tvorcovia opustili zavedenú schému, nevenujú sa striktne škandinávskym writerom. Na paškál si zobrali 9 writerov z významných európskych graffiti metropol akými sú Praha, Berlin, Kodaň, Hamburg, Londýn a ďalšie. Overground je kniha so všetkým, čo k tomu patrí a teda okrem fotiek tu nájdete text v angličtine /existuje aj švédska verzia/.
    Kniha je vcelku zaujímavo koncipovaná. Každému z deviatich writerov je venovaných asi 20 strán fotiek vrátane textu. Ten opisuje bežný deň v živote daného writera počas toho, ako s ním autor textu strávil niekoľko dní. Text je popretkávaný rôznymi stories samotných writerov, ich citátmi, ale opisuje ich aj z pohľadu pisateľa a musím povedať, že je naozaj dobre spracovaný. Ako čitatelia máme teda v pomyselnom divadle sedadlá v prvom rade a môžme si okrem iného pozrieť, ako parížsky writer Oclock so zlomenou nohou /po tom, čo spadol s balkóna bývalej priateľky/, nerušene /ako by sa nechumelilo/ za bieleho dňa taguje v uliciach v okolí Champs Elysees, o detailne naplánovaných akciách hamburgského writera Rage-a, alebo o drogovej minulosti talianskeho writera Chob-a, ktorý skrývanie svojej tváre čo i len na fotkách nepovažuje za nutnosť. Kým Cakes hovorí o svojich umeleckých plánoch, o pár stránok ďalej sa dočítame od berlínskeho Clinta o tamojšej scéne, známej svojim agresívnym podtónom, čo je však vzhľadom na množstvo writerov a dravosť, s akou musia presadzovať svoje meno vcelku pochopiteľné. Nedá mi neskonštatovať, že 90% tunajších takzvaných writerov /toys ani nebrajúc do úvahy/ by v meste akým je Berlín asi prehodnotilo svoje pôsobenie a pravdepodobne si vybralo iný koníček.
    V čase, kedy táto kniha vyšla /koniec minulého roka/ som bol zhodou okolností v Škandinávii a o žiadanosti tejto publikácie svedčí aj fakt, že počas prvých dvoch dní od uvedenia na pulty predajní / v Stockholme je možné si podobné knihy kúpiť aj v bežnom kníhkupectve/ sa predalo /a ukradlo/ vcelku značné množstvo výtlačkov, čo bolo vidno vo výklade jednej z predajní, kde behom dvoch dní postupne z výkladu zmizli všetky vystavené kusy. Z mojej vlastnej skúsenosti môžem povedať, že investícia do tejto 176 stranovej knihy so solídnou tvrdou obálkou určite nebude krokom mimo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *