MOLOTOW a TOUCH markers – Test

    Dnes som pre vás pripravil menší test skečovacích markerov radu Molotow a Touch, ich výhod a nevýhod, vzájomných kombinovaní spolu s užitočnými radami a tipmi. K dispozícií som mal sadu Touch markerov s pastelovými farbami, pumpovacie fixy Molotow 127HS /2mm hrot/, 227HS /3,5mm hrot/, bielu a čiernu som mal tiež s 1mm hrotom rovnako od firmy Molotow (127HS-EF).

TIP: Ak sa chystáte skečovať respektíve vyfarbovať s fixkami od Molotow, odporúčam /okrem dôkladného prehrkania týchto fixiek/ si zobrať tvrdší papier /klasický výkres postačí/, nakoľko tieto sú plnené akrylovou náplňou, majú teda schopnosť jedna druhú prekrývať, avšak klasický papier sa môže vlhkosťou zvlniť.
Na výplň som používal rovnako Touch, ako aj Molotow. Treba povedať, že fixky Touch niesú pumpovacie, navzájom idú prekrývať v prípade, že idete tmavšou farbou cez svetlú. Opačne to možné nieje a tiež nimi neprekryjete miesta vyfarbené Molotow markerom. Výhodou Touch je, že jedna fixka má dva hroty – z jednej strany tenučký na menšie detaily a z tej druhej širší na výplň väčších plôch. Škála farieb je viac než dostačujúca, dokonca vačšia než pri Molotow. Ten zase samozrejme nemá problém prekrývať aj touch markery. Keďže som pracoval s úplne novými sadami, hroty pri Molotow boli tvrdšie než by sa žiadalo, predpokladam však, že je to len dočasný problém, tak ako pri ktorýchkoľvek fixkách, trebárs aj na tagovanie. Hrot je zaoblený a rozdiel medzi 2mm a 3,5mm hrotom je vo výslednom efekte minimálny. Prekrývajú sa jedna radosť, dobré je však nechať prekrývanú farbu uschnúť aby sa nezašpinil hrot. Touch-ky sú výborné hlavne na výplň, Molotow markermi nieje problém ani obťahovať, určite však platí, že je lepšie obťahovať bledšiu farbu tmavšou. Na linky som teda zvolil klasiku, a to čiernu. Použil som ako 2mm hrot, tak aj Molotow s 1mm hrotom na detaily, kde som však narazil na problém. Hrot na 1mm molotowe je príliš tvrdý, farba doň zrejme nenateká dobre a už od začiatku vynechával až prestal ísť úplne, napriek tomu, že farby v ňom bol stále dostatok. Čierny molotow s 2mm hrotom fungoval tak ako má a hrúbka je na linky dá sa povedať ideálna, malé detaily som však doladil s klasickou cetropen fixkou z tesca:) Pre objektívnosť musím povedať, že v porovnaní s molotowom nebola až taká výrazná a čierna.
TIP 2: pred druhým skečom som skúsil hrot 1mm Molotow markeru očistiť a umyť, čo nakoniec prinieslo svoje ovocie, podarilo sa mi fixku vrátiť k životu, aj keď problémy pretrvávali. Zistil som však, že keď som sa ju snažil rozpísať vedľa na obyčajnom papieri, fungovala bez problémov vždy. Je teda možné, že jej funkčnosť závisí od papiera. Mimochodom, Molotow hroty sú vymeniteľné a markery tiež plniteľné.
Biela Molotow 1mm má tiež svoje rezervy, ale napriek tomu je príjemné, že na odlesky nemusíte vynechávať biele miesta /ako to bolo v časoch, keď na trhu absentovali fixky podobného razenia/ a v pokoji môžete bielou prejsť cez už vyfarbené plochy s dobrým výsledkom.
Záver: oba typy v mojom teste až na pár nedostatkov uspeli veľmi dobre. Ani Touch a ani Molotow za vás dobre tvary nenakreslia – o tie sa už musíte usilovným trénovaním posnažiť sami, trebars aj obyčajnou ceruzkou, ak však patríte medzi tých, ktorý sa radi hrajú s farbami a chcete mať peknými odtieňami žiariace skeče, rozhodne je to niečo pre vás!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *