Martha Cooper: Hip Hop Files Photographs

Aj ty máš pocit, že hip hop nie je, čo býval? Každý má toho plné ústa, ale kto naozaj vie, ako to bolo? Vraví sa, že ak chceme pochopiť prítomnosť, musíme poznať budúcnosť. Do ruky sa mi dostala UČEBNICA.

Hip Hop Files je kniha fotiek, ktorá ťa ako metro prevezie ulicami New Yorku v rokoch 1979 až 1984. Zaznamenáva začiatky hip hopu v jeho pravej podobe: z prostredia extrémnej chudoby a úpadku v Južnom Bronxe. Graffiti, breakdance a párty na ulici pútali čoraz viac mladých a hnutie sa začalo rozrastať. Zabudnite na bling bling a limuzíny, ide o čistú substanciu nepoškvrneného ideálu.

Hip hop vo svojej podstate bol o prejavení samého seba. Nerobil sa preto, aby sa niekomu páčil. Takže bol čistý. A real.

Martha Cooper ako jedna z prvých a dodnes jedna z najlepších hip hopových fotografov dala dokopy svoje práce z tohto obdobia a predstavila ich v unikátnej zbierke. Knižka je rozdelená do kapitol ako stanice metra na writerov, b-boyov, DJs a MCs, média a podobne. Stránka po stránke rozpráva príbeh vzniku hip hopu ako hnutia. Je tam všetko: horiace budovy, deti hrajúce sa na ulici, pomalované vagóny, veľké rádia, kartóny na ktorých týpci dávali break či módne doplnky charakteristické pre toto obdobie. Zo všetkých fotiek bije pravda do očí. Takto to bolo a takto to už nikdy nebude.

Na fotkách sa objavujú aj legendy hip hopu ako DONDI, LEE, FAB 5 FREDDY, BLADE, SEEN, THE ROCK STEADY CREW, DEZ, GRANDMASTER CAZ, DURO, LADY PINK, RUN DMC, RAMMELLZEE či FUTURA 2000.

Hip Hop Files je kniha, ktorú by mal mať každý, kto to s hip hopom myslí vážne. Je to kronika krôčikov, ktoré za 5 rokov dokázali pohnúť celým New Yorkom. A dodnes hýbu celým svetom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *