Kriminálna kultúra: Odpoveď

Pred pár dňami sme oslavovali 10 rokov značky Rooftop, dnes sa mračíme nad obsahom blogu Kriminálna kultúra, ktorý uverejnil na blog.sme.sk Adrian Gubčo. Autor je študent Univerzity Karlovej v Prahe a aktívny člen Bratislavského okrášľovacieho spolku. V blogu autor okrem iného vyzýva mesto, autority a zástupcov zákona na zrušenie premiéry Show Must Go On 4, odsudzuje klub Batelier z priamej podpory vandalizmu a viní Rooftop za tagy na Mariánskej a v centre mesta.

V súvislosti so značkou  Rooftop chce blog pána Gubča v čitateľovi vzbudiť dojem, že kamenná predajňa špecializovaná na tenisky a výtvarné pomôcky (medzi nimi široká škála pre graffiti umelcov), nesie priamu zodpovednosť za vizuálnu stránku Mariánskej ulice v Bratislave. Na to odpovedáme: §246 trestného zákona o poškodzovaní cudzieho majetku je stále v platnosti a každý je zodpovedný za svoje vlastné činy. Tí, čo sa rozhodli napriek možným sankciám o vizuálny „upgrade“ ulíc, určite vedia o aké postihy ide. Tak, ako ostatní predajcovia výtvarných potrieb alebo produktov kategórie farby-laky, sa ani my nebudeme zaoberať čo s nimi ich noví majitelia zamýšľajú robiť. V konečnom dôsledku na to nemáme právo. To, či obsah spreju či fixky, skončí na plátne v ateléri alebo na opornom múre pod mostom, je len na autorovi vizuálneho odkazu. V konečnom dôsledku, je na Slovensku od roku 1989 garantovaná sloboda prejavu. A ak sa chce niekto prejaviť cez graffiti, nebude stíhaný za obsah, ale za formu ktorú na to zvolil.

P.S. Pán Gubčo, každý má právo na názor čo sa mu zdá estetické a čo nie. Existuje množstvo ľudí, pre ktorých je Graffiti hodnotné umenie. Existuje veľa ľudí, ktorí zavrhujú počínanie moderných architektov a ich chladné sklenené ‘výtvory’ v tvare kocky. Rovnako existuje skupina ľudí, ktorí poukazujú a nechcú sa pozerať na vizuálny smog v podobe billboardov a plagátov v meste. Mali by sme teraz nazvať všetkých architektov či mediálne agentúry vandalmi? Aj ich zásluhou je Bratislava v nepríťažlivom vizuálnom stave…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *