Dominika Žáková x MOLOTOW GRAFX ART MASKING LIQUID

Hneď ako som dostala možnosť testovať GRAFX ™ Art Masking Liquid Pump Marker, potešila som sa z praktickej formy fixy, v ktorej sa maskovacia kvapalina nachádza. Doteraz som pri vykrývaní používala maskovaciu tekutinu z fľaštičky, ktorú som nanášala na plátno či papier štetcom, páchla a ak som štetce neumyla dostatočne rýchlo (čo sa stalo takmer vždy), zvykla mi ich úplne zničiť a znefunkčniť. Ak vám aj maskovacia kvapalina na fixke zaschne, dá sa jednoducho prstami z hrotu odlúpnuť, poprípade je možné oba druhy hrotu (2 mm a 4 mm) vymeniť.

Pred samotným kreslením treba fixu poriadne pretrepať, aby sa tekutina vnútri zamiešala. Ako hovorí múdro Outkastu: Shake it like a polaroid picture.

Keďže som s týmito markermi ešte nemala žiadnu skúsenosť, najprv som si na papieri vyskúšala, ako bude fungovať s tromi druhmi pigmentu, ktoré často používam- so sivou atramentovou fixou Edding 345, s  akrylovou farbou Amsterdam (odtieň 661 Turquoise green)  a s tušom Schreibtinte (odtieň 460 Blu mare). S fixou Edding ani s tušom žiaden problém nebol, ale ak chcete pri práci kombinovať akryl a vykrývacie fixy, treba dávať bacha na to, aby bol akryl dostatočne zriedený a trpezlivo počkať, kým zaschne, inak sa ľahko môže stať, že ste vykrývali márne a zle zaschnutý hustý akryl vám celú prácu zašpiní. Keď už je reč o schnutí: keďže som pri maľbe extrémne netrpezlivý človek, na urýchlenie schnutia si pomáham fénom, no aj bez neho tieto markery zaschnú rýchlejšie ako vyslovíte ”GRAFX ™ Art Masking Liquid Pump Marker” trikrát za sebou.

Markery obstáli skúšku všetkými tromi pigmentami a preto som sa konečne pustila do maľby malého akvarelu. Prebiehalo to takto:

Akvarel pod fixu vôbec nepodtiekol a vykrývacia tekutina sa po zaschnutí dala úplne bez problémov odstrániť. Sama pri svojej práci preferujem trochu ostrejšie hrany, ktoré sa mi ani pri práci s 2 mm hrotom nepodarilo dosiahnuť, no myslím, že pri troche cviku by sa aj na tom dalo popracovať.

V priebehu maľovania mi napadlo, že by bolo zaujímavé ešte vidieť, ako sa vykrývacia tekutina správa pod sprejmi. Zistila som, že ak na marker nastriekam len tenkú vrstvu spreju (a vydržím ho dostatočne dlho nechať vyschnúť-čo sa mi úplne nepodarilo), tak sa dá vykrývacia fixa pekne zoškrabať.

Aký je však môj celkový dojem? Fixy urobia, čo sľubujú, a urobia to dobre! Vykryli to doslova aj metaforicky. Sama som zvedavá, či im vo svojom ateliéri nájdem časté použitie, no viem si predstaviť, že kresliarom či grafikom sa budú hodiť- napríklad na také trochu fejkové instantné ”linority”  sú ako stvorené.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *