Cope 2 “TRUE LEGEND“

Systém metra, ktorý je v New Yorku hlavným spôsobom dopravy, ovládli začiatkom 80tych rokov minulého storočia mladí ľudia z predmestí, ktorí ho využívali na seba vyjadrenie. Ich cieľom bolo byť čo najlepšími v tom, čo robili a tým vytvorili sociálny a kultúrny mechanizmus, ktorý bol nepolapiteľný pre tých, čo sa ho snažili zastaviť. Systém vlakov v getách rozhýbal ich jazyk.

Graffiti je spôsob vyjadrovania sa a ako lepšie ho predostrieť verejnosti ako dať ho rovno na dopravné prostriedky? Toto bolo cieľom na niekoľko rokov. Mesto nebolo schopné brániť sa rozrastaniu tohoto hnutia, ktoré nenechalo ani jednu voľnú plochu nepomalovanú.

Vlaky rozvážali posolstvo z predmestí aj do bohatších častí mesta. A šokovali.

V tomto období sa ku sprejom dostal aj Cope 2.

Neskôr, koncom 80tych rokoch mesto ostro zakročilo a dostalo graffiti z vlakov a staníc. Patrilo to k zákonu o „zhoršovaní úrovne života,“ do ktorého patrilo aj byť bezdomovcom alebo fajčenie na stanici. Ale niektorí ľudia sa nevzdali aj napriek sprísneným opatreniam a zhoršeným podmienkam. Nechápali, prečo by sa mali vzdať svojej vášne. A práve vďaka tomuto odhodlaniu graffiti ovládli aj steny ulice.

Cope 2, žijúca legenda, predstavuje formou fotografií svoju tvorbu na vyše 250tich stranách. Spájal domácich a zahraničných umelcov a organizoval spoločné projekty a preto dostal prezývku „Veľvyslanec“ New Yorkského graffiti. Dva krát bol vážne obvinený, pretože mesto NY ho chcelo použiť ako príklad pre ostatných.

Súčasťou knihy je rozsiahle interview s týmto writerom ( v angličtine a francúzštine). A ďalej sú to už len farby, ktoré nepotrebujú slová.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *