CLIQUE #4

Zážitok z nového, 4-tého čísla pražského street culture magazínu sa začína už pri jeho kúpe v obchode. Po vami vyslovenej vete ‘CLIQUE‘ vám predavač na pult položí časopis dlhý takmer pol metra. Keby sa dali oči otvoriť ešte viac, pravdepodobne by ste to urobili a začínate rozmýšlať, ako si ho ponesiete domov – do ruksaku sa nezmestí, igelitka to néé. Pokým ho predavač blokuje, nahliadnete do prvých pár stránok a… Vitajte vo svete štrýtu!
Na otázku prečo atypický formát A2 (31.5 x 45cm) Pasta Oner odpovedá v krátkom úvode milou vetou ‘Chtěl jsem, abyste při jeho čtení měli pocit, jako když v ruce držíte noviny, pijete u nich kafe a houpete se na židli – chvíle, kdy vás nic neruší a vy se múžete věnovat zábavě’. Týpek vie čo robí :). Treba si tiež uvedomiť, že veľkou výhodou mega formátu sú výrazne väčšie fotky a samozrejme, lepší detail a kvalita. Toľko obrí formát a teraz k tomu, čo vám nový CLIQUE vlastne ponúka.

Témou tohto čísla je NEW YORK, z ktorého vnútri nájdete 12-stranový report, ktorý zachytáva tak graffiti a umenie street-u, ako aj celkovú atmosféru NYC ulíc. New York, podľa Pastu mesto, ktoré by mal každý writer aspoň raz za život navštíviť, tak isto ako správny moslim musí raz v živote navštíviť Meccu. Reprodukcia na obálke nového CLIQUE pochádza práve z jednej z publikácií o New Yorku 70. a 80. rokov z archívov Trona a Vladimíra 518.
Samozrejme vám nový CLIQUE ponúka ešte oveľa viac. Prináša report o NAMES FEST-e – prvom medzinárodnom festivale street art-u a graffiti v Českej republike, ktorý sa odohral v lete 2008 a zúčastnili sa ho skutočné skvosty ako napríklad BLU (ITA), MODE 2 (UK), inštaláciou ohromil ZEDZ (NLD), dirtom zas KR (USA) a AKIM (DE) a mnohí ďalší, z českej scény spomeniem PASTU, POINTA, MASKERA a TRONA. Súčasťou 12-denného festivalu nebola len umelecká tvorba známych umelcov, ale aj večerné premietania umeleckých filmov a produkcií a iné príjemné akcie. Nezávisle od Names Fest reportu nájdete  v magazíne aj obsiahle interview s legendami STAK-om a HONET-om, ktorí sa tiež zúčastnili Names Festu.
Určite zaujmú a potešia aj ďalšie interviá – či už s jedným s najznámejších pražských writerov TAGER-om, alebo s americkým street artist-om žijúcim v Berlíne BRAD-om DOWNEY-m. A nahliadnete aj do ulíc Copenhagenu a Londýna.
A keďže máme dočinenia s CLIQUE-om, samozrejme v ňom nemôže chýbať poriadna dávka českej graffiti scény v podobe legálov, prítraťoviek, pouličných ilegálov, T-UPov a tagov, všetky pekne porozdelované do jednotlivých kapitol, aby vašemu očku neuniklo naozaj nič. Jediné, čo mnohých sklame je fakt, že v novom CLIQUE-u nenájdete ani jeden jediný vlak.     

CLIQUE, street culture časopis, ktorý má čo povedať.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *