ALL CITY WRITERS

    Kniha, ktorá sa mi dostala na recenziu je asi najväčšou graffiti knihou, s akou som sa doteraz stretol. Najnovšia reedícia klasiky Subway Art má síce o čosi väčší formát, no neporovnateľne menej strán. All City Writers je so svojimi vyše 400 stranami vo formáte väčšom (!!!) než A4 skutočne unikát.  Je pochopiteľné, že nakoľko sa kniha môže pýšiť prívlastkom ‘najhrubšia’, jej cena ďaleko prevyšuje cenu obyčajného graff magazínu. Toto vidím ako jediné mínus tejto publikácie, no ak All City Writers uvidíte na vlastné oči, bude vám hneď jasné, prečo je jej cena aká je. Či však má čo ponúknuť a nie je len hrubou knihou so 400stranami nudy sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

O čom teda je? Je o vývoji graffiti vo svete a jeho začiatkoch, no tentokrát nie len v jeho mekke – New Yorku, i keď ani ten, ako najzásadnejší stimul rozšírenia graffiti do celého sveta, tu nie je opomenutý. To, že to nie je len obrázková kniha, dokazuje skutočne more textu, ktorého je tam porovnateľne s fotkami, ak nie viac. Informácii je toľko, že mám problém vybrať z nich tie najreprezentatívnejšie bez toho, aby sa táto recenzia nestala článkom na pokračovanie. V knihe sa popisuje vznik najzásadnejších crews v Európe v časoch, kedy graffiti bolo iba v plienkach a v mnohých státoch /vrátane vtedajšieho Československa/ o tomto fenoméne ešte nik nepočul. Všetko samozrejme podopĺňané množstvom archívnych fotiek z miest ako napríklad Londýn, Paríž, či Amsterdam, ktoré patrili k prvým európskym mestám, kde sa tento smer uchytil. Dozviete sa ako vznikal pakt medzi gigantami crews ako MSN, VIM, MOA a ALL s jediným cieľom – a to zbombiť čo najväčší počet železničných systémov v Európe. Taktiež je tu popísaný vznik prvých fanzinov a prvých graffiti magazínov, vrátane tých ktorým sa podarilo prežiť až dodnes. Prvé bádania a postupný rozmach fenoménu zvaného Interrail a teda prvé cesty writerov za dobrodružstvom a systémamy cudzích miest, ako aj prvé útoky a objavovanie dnes už dobre zavedených yardov vo viacerých mestách Európy, nespočetné množstvo príbehov prerozprávaných samotnými writermi, ktorým šlo neraz o život, čo dokazuje aj prípad writera postreleného ostrahou rímskeho metra. Informácii je vskutku toľko, že aj priemerný graffiti freak má čo robiť, aby ich všetky absorboval a All City Writers je naozaj knihou na mnoho a mnoho dlhých zimných večerov.
Vzhľadom na arzenál raritných fotiek, ktoré nie sú bežne k videniu na internete a spúste informácii, ktoré dnes už mladšej generácii nie sú známe sa ju neváham odporučiť všetkým tým, ktorých graffiti skutočne zaujíma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *